Madderiouser's Blog

Just another WordPress.com site

Islam di lembah kehinaan

Daripada Abu Sa’id Al-Khudri r.a. berkata: Bahawasanya Rasulullah saw bersabda: “Kamu akan mengikut jejak langkah umat-umat sebelum kamu, sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta, sehingga jikalau mereka masuk ke lubang biawak pun kamu akan mengikuti mereka”. Sahabat bertanya, “Ya Rasulullah! Apakah Yahudi dan Nashrani yang kau maksudkan?”. Nabi saw menjawab, “Siapa lagi kalau bukan mereka”.

H.R. Muslim


kenapa?nak nafikan cakap aku?

memang..sekarang..kita ummat Islam sedang pengang watak yang ditidas..diperkotak-katikan..

sekiranya dulu..ye..dulu..kita adalah suatu perkara yang membanggakan..sekarang sebaliknya..

sekiranya dulu..ye..dulu…Islam digeruni dan di hormati..sekarang..lihatlah..sebaliknya..

sekiranya dulu..bantuan,nusrah..pertolongan dari Allah..terus..kepada ummat Islam..

kini?sebaliknya…

macam-macam tips motivasi sistem revolusi dijaja…tapi?

mereke lukis gambar nabi s.a.w dengan perkara yang mengaibkan..

mereka bakar quran dan masjid..

nyawa.maruah…nilai dan harga diri lebih murah dari perkahwinan artis-artis…

menghina islam dengan tatu kalimah,fb blog dan lain-lain

http://www.youtube.com/watch?v=4GTENeDBfCk

apa kita boleh buat?

doa kat facebook dan tag kat kengkawan?

buat page anti dan kutukan pada kekejaman mereka?

berarak angkat sepanduk?

memorendem sana sini?

terpekik baring dan mogok lapar?

wah..bersungguh-sungguh…

tapi…

Kata Syeikhul hadith Maulana Innamul Hassan dalam bukunya,
“Kemunduran Umat dan Penyelesaiannya”.
Semakin diubati semakin teruk, kerana punca masalah tidak diagnos dengan betul. 
Penyelesaian yang dibuat tidak menyelesaikan masalah. 

makin parah..makin teruk..makin hina..

berjuta-juta doa depan kaabah..

berbilion doa untuk kebangkitaan Islam..

air mata…darah…penindasan

masih belum cukupkah untuk mengharap bantuan seperti sahabat-sahabat?

kenapa kita..selalu…cerita masalah…

cerita…cerita masalah itu..masalah ini..

kenapa tidak kita cerita tentang penyelesaian?

apa penyelesaian? basic..tadika dulu dah belajar..

kekuatan iman amal

yup…ilmu?semua orang islam berilmu…

insyallah bende-bende basic la..bende wajib…

contoh sembahyang…semua majoriti tau sembahyang..

tapi dek kerna..lemah iman dia…maka amal 2rakaat sembahyang lagi perit dari segala yang perit

kita mengaharapkan Islam gemilang..tetapi kita yang runtuhkan agama itu sendiri…

” Solat itu tiang agama, sesiapa mendirikan solat maka dia telah mendirikan agama dan sesiapa meninggalkan solat dia telah meruntuhkan agama.”
(Hadis riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)

kita mengharapkan doa yang makbul..tapi bab halal haram ade kisah?

masing-masing tunjuk menunjuk…

semua salah kau..semua salah kau

sebab orang macam kaulah..

sebab pemimpin macam kaulah..

sebab parti macam kaulah..

erk..tang diri sendiri tu bila ye?

kau kene buat sistem camni..

kau kene ikut ideologi logik camni..

kau kene ikut kecerdikan yahudi..

takpa..darurat..takkan nak ikut Nabi 100%

kau naik unta la camtu

(kata mereka)

ketahuilah..

bila caci mencaci sesama sendiri..

Allah tak pandang kita…

bantuan kita bukan macam bantuan mereka sahabat-sahabat..

malah kita dirotan lagi teruk..kerna alpa..lupa dan leka..

bagi kita..

dengan nuklear la baru kita kuat..

dengan ketenteraan,wilayah dan senjatalah kita digeruni..

kalau bab sakit..jangan yakin dengan ubat..

bab turun naik agama?nak pakai logik akal lagi ke?

udah-udah latu..

percaya la…Allah maha melihat..

dia lihat..malah lebih arif..yakinlah…

kuasa senjata kuatlah macam mana..

satu dunia nak tolong kita…

kalau Allah tak berkhendak..apalah makna..kan?

so..udah-udahlah pakai logik akal..

cer kita sama-sama muhasabah diri…

baca sirah-sirah kejayaan nabi2,sahabat dan tabi tabiien…

hubungan mereka dengan Allah kuat…

Allah..sekali-kali pun tak sia-siakan mereka

Advertisements

No comments yet»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: